Bu sayfada gebelik haftası hesaplama, gebelik hesaplama uygulamamız ve gebelik hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarını öğrenme ve gebelik hesaplama uygulamamız ve hamilelik hakkında yorum yapma hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca size özel hazırladığımız hafta hafta gebelik takvimini de görüntüleyebilirsiniz. Şayet bu uygulamamızı beğendiyseniz sayfanın en altında yer alan sosyal medya paylaşım tuşlarıyla sayfayı sosyal medyada paylaşarak bize destek olabilirsiniz.
Doğal Gebelik Tüp Bebek
|
Son Adet Başlangıç Tarihiniz: |
Gebelik hesaplama uygulamamız, gebelik türüne göre gerekli tarihi seçerek hesapla tuşuna basmanızla hem gebelik durumunuza ilişkin özet bilgileri, hem de size özel olarak hazırladığımız detaylı 40 haftalık gebelik tavimini sizlere sunmaktadır. Gebelik takvimi tablosunda başlangıçta sadece içinde bulunduğunuz haftaya ait bilgiler gösterilmektedir. Diğer haftalardan herhangi birine ait bilgileri görüntülemek için tablonun ilk satırında yer alan sayılardan ilgili haftaya ait olanını tıklamanız yeterlidir. Ayrıca gebelik hesaplama uygulamamızla herhangi bir cihaz ve tarayıcıda bir kez hesaplama yaptığınızda sistem son girilen tarihi hatırlamakta ve aynı cihaz ve tarayıcıyla sayfayı tekrar ziyaret ettiğinizde otomatik olarak daha önce seçtiğiniz tarih yüklenmektedir. Size de sadece hesapla tuşuna basmak kalmaktadır. Bunlara ek olarak, size özel olarak hazırladığımız hesaplama sonuçlarının ve bilgilerin tamamını dilerseniz gebelik takvimi tablosunun hemen altında yer alan excel simgesine tıklayarak excel dosyası formatında da indirebilirsiniz.
Normal gebelik açısından gebeliğin başlangıç tarihi son adet döneminin başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Esasen bu tarihte gebelikten söz edilemeyeceği gibi rahim içerisinde ovülasyon (yumurtlama) dahi gerçekleşmemiştir. Ancak döllenme tarihinin tam olarak belirlenebilmesi mümkün olmadığından gebeliğin başlangıcı olarak son adet döneminin başlangıç tarihi dikkate alınmaktadır. Tüp bebek yöntemiyle gebe kalınması durumunda ise gebeliğin başlangıç tarihi embriyo transfer tarihinin 16 gün öncesi olarak kabul edilmektedir. Buna göre gebeliğin başlangıcı tespit edildikten sonra bu tarihe 280 gün (40 hafta) eklenmesi suretiye de beklenen doğum tarihi hesaplanmaktadır.
Gebeliğin farkedilmesi genellikle 4. hafta sonrasında olduğundan ilk hekime başvurma zamanı çoğunlukla 5-6. haftalar içerisinde olmaktadır. İlk muayenede hekimler tarafından genellikle tam kan sayımı, tam idrar tahlili, Hepatit B ve Heapatit C testleri istenmektedir.
11-14. Haftalar içerisinde ise bebekte Down sendromu veya Edwards sendromu gibi bir kromozomal anomali olması riskinin değerlendirilmesi amacıyla ikili tarama testi yapılmaktadır. Bu test kapsamında bebeğin ense kalınlığı ölçüsü, burun kemiğinin oluşma durumu, kan tahlili sonuçları ve anne adayının yaşı gibi çeşitli unsurların bilgisayar programında birarada değerlendirilmesiyle bebeğin kromozomal anomaliye sahip olma riski değerlendirilir. Bu test sonucunda risk oranının 270'de 1 risk oranınından daha yüksek çıkması durumunda daha doğru risk tespiti için amniyosentez yapılması gerekebilir. Ancak amniyosentezde dahi kesin bir sonuç alınabilmesi mümkün değildir. Kaldı ki amniyosentez sonucunda riskin yüksek çıkması durumunda da ailenin bebeğin düşürülüp düşürülmeyeceği konusunda bir karar alması gerekir. Dolayısıyla, ikili testin yapılması durumunda sonuçlarının ne anlama gelebileceği konusunda ailenin doğru bilgilendirilmiş olması son derece önemlidir.
16-18. Haftalar içerisinde duruma göre yine kromozomal anomali riskinin daha doğru değerlendirilebilmesi için üçlü veya dörtlü tarama testi yapılması istenebilir. Üçlü tarama testiyle kormozomal anomalinin yanısıra nöral tüp defekti denilen sinir sistemi, omurilik ve beyinle ilgili anomalilerin riski de tespit edilebilmektedir. Dörtlü test de üçlü testle aynı amaçla yapılmakla birlikte başarı oranı üçlü teste göre daha yüksektir. Dörtlü testle Down sendromlu bebekler yüzde 80 oranında doğru tespit edilebilmektedir.
17-23. Haftalar içerisinde detaylı ultrason olarak da adlandırılan fetal anomali taraması yapılır. Bu tarama ile bebeğin kafa içerisi, beyin, omurga, göğüs içerisi, kalp, karın, mide, barsak, böbrekler, kollar, bacaklar, parmaklar, yüz vb. her organı ayrıntılı olarak incelenerek bir anomali olup olmadığı tespit edilir. Bu ultrason sonunda aileye genellikle kullanılan ultrason cihazının yeterliliğine göre bebeğin 3 boyutlu veya 4 boyutlu bir resmi de verilmekle birlikte esasen bu inceleme 3 veya 4 boyutlu olarak değil normal ultrason görüntüsüyle yapılır.
24-28. Haftalar arasında gebelikte şekerli su testi olarak bilinen glukoz yükleme testi yapılarak gestasyonel diabet (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı) taraması yapılır. Gestasyonel diabet tanısı konulması durumunda anne adayının insülin kullanması gerekebilir.
36. Haftadan itibaren ise NST (Nonstres Test) ile bebeğin kalp atışlarının takibine başlanır ve bebeğin rahim içerisinde rahat olup olmadığı değerlendirilir. 40. Hafta doluncaya kadar haftada bir NST yapılması yeterli görülmekteyken, 40. Haftanın tamamlanmasını müteakiben doğum başlayana kadar kontroller 3 günde bir yapılarak hem ultrasonla amniyotik sıvı düzeyi ölçülür, hem de NST yapılır.
Sağlıklı bir gebelik için doğru beslenme çok önemlidir. Gebelik süresince sağlıklı kabul edilen kilo alma düzeyi 9 ila 12 kg.'dır. İlk 3 aylık dönemde bulantılar ve kusmalar gibi gebelik semptomları görüldüğünden toplam 1,5 kg alınması normal kabul edilirken, izeleyen 6 ayın her biri içerisinde de ortalama 1,5 kg kilo alınması normal kabul edilmektedir. Böylelikle gebelik süresince alınan toplam kilo 12 kg'ı aşmamaktadır. Elbette bu, gebeliğe normal kilo düzeyinde başlandığı varsayılarak önerilen kilo alım miktarıdır. Şayet hamilelik başlangıcında fazla kilolu iseniz hamilelik süresince daha az kilo almanız daha doğru olacaktır.
Gebeliğin ilk 3 ayında mutlaka hergün yeterli düzeyde folik asit alınması gerekmektedir. Zira son yapılan araştırmalar bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişiminde folik asitin çok önemli rol oynadığını ortaya koymuştur. Folik asit taze sebze ve meyvelerde, özellikle de fındık ve ıspanakta çok bulunmaktadır. Bu gibi sebze ve meyvelerin gebeliğin ilk 3 ayı boyunca her gün çiğ veya az haşlanmış olarak tüketilmeleri gerekmektedir. Ayrıca doktorunuzun uygun görmesi halinde ilk 3 aylık dönem içerisinde folik asit takviyesi de alınabilir.
Gebeliğin 3. ayından itibaren kemik gelişiminde çok önemli olan kalsiyum mutlaka yeterli düzeyde alınmalıdır. Kalsiyum et, et ürünleri, süt ürünleri, balık ve ıspanak gibi doğal sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Ayrıca bebeğin büyümesiyle birlikte artan protein ihtiyacının da karşılanması gerekir. Protein yönünden zengin gıdalara et, et ürünleri, süt, kuru baklagiller ve yumurta gibi gıdalar örnek gösterilebilir.
Ayrıca gebelik süresince mutlaka yeterli düzeyde demir alınması da sağlanmalıdır. Demir eksikliği kansızlığa neden olmaktadır. Kansızlık ise bebeklerde gelişim geriliğine ve erken doğumlara sebep olmaktadır. Et ve balık demir bakımından özellikle zengin gıdalardır. C vitamini demirin emilimini artırırken kalsiyum içeren süt gibi gıdalar ise demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle süt ile etin aynı öğünde alınmaması önerilmektedir. Ayrıca kola, çay, kahve gibi içecekler de demir emilimini azaltmaktadır. Günde bir iki fincandan fazla çay ve kahve içilmesinden kaçınılmalıdır. Ayrıca kahve ve çayda bulunan kafein ve talik asidin bebeği olumsuz etkilediği bilinmektedir.
C vitamini hem demir emilimini artırdığı, hem de vücutta depolanmadığı için hergün mutlaka bir miktar C vitamini alınmasında yarar vardır. Limon, portakal, mandalina gibi narenciyelerin yanısıra brüksel lahanası da C vitamini yönünden zengin besinlerdir. Ayrıca gebelik süresince sık karşılaşılan sorunlardan biri olan kabızlığın önlenmesi açısından da kuru üzüm, kuru kayısı, kepekli ekmek, taze sebze ve meyveler gibi lifli gıdaların tüketilmesi de son derece önemlidir. Koruyucu, renklendirici veya tatlandırıcı içeren işlenmiş gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalı daima taze ve işlenmemiş gıdaların tüketimi tercih edilmelidir.
Bütün bu bilgiler doğrultusunda, özellikle de 3. aydan itibaren günlük beslenmenizi 3 ana öğün, 3 de ara öğün şeklinde düzenlemeniz yerinde olacaktır. Kahvaltı her gün yapılmalı, kahvaltıda mutlaka süt, yumurta, peynir, ekmek ve zeytin yer almalıdır. Ara öğün olarak bir taze meyve tüketilmesini müteakiben öğle ve akşam yemeklerinde ızgara, buğlanmış veya haşlanmış et veya balık tüketiminin yanında sebze veya salataya da yer verilmesi uygun olacaktır. Öğle ve akşam yemeklerinde bulgur, tam tahıllı makarna ve tam buğday ekmeği gibi tahıllı gıdalara yer verilmesinde de fayda vardır. Öğle yemeğiyle akşam yemeği arasında ve yatmadan 2 saat kadar önceki ara öğünlerde de badem, ceviz, kuru üzüm, kuru kayısı gibi kuruyemişlerin yanısıra C vitamini yönünden zengin meyvelere yer verilmesi uygun olacaktır.