Bu sayfada 1 Kasım 2015 erken genel seçimleri için özel olarak hazırlanmış erken secim simülasyon modeliyle girdiğiniz Türkiye geneli oy oranlarına göre, 1 Kasım erken seçimlerinde Türkiye genelinde ve 85 seçim bölgesinde seçim sonuçlarının nasıl değişebileceğini görüntüleme, erken seçim simülasyon modelimizin kullanımı ve işleyişi hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarını öğrenme ve erken seçim simülasyon modelimiz ve 1 Kasım 2015 erken seçimi hakkında yorum yapma hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Bu sayfa arşiv amaçlı olarak sitemizde bulundurulmakta olup bugün seçim olsa sonuçların nasıl gercekleşebileceğini görmek için yeni sistemle uyumlu güncel seçim uygulamamız olan Yeni Seçim Sistemi Simülasyonu uygulamamızı kullanabilirsiniz. Şayet bu uygulamamızı beğendiyseniz sayfanın en altında yer alan sosyal medya paylaşım tuşlarıyla sayfayı sosyal medyada paylaşarak bize destek olabilirsiniz.
Anket Sonucu Yükle: | ||||
PARTİ ADI | 2015 OY % | OY TAHMİNİ % | FARK % |
Erken Seçime Katılan Diğer Partilerden Birini Ekleyin | ||
Parti Seçiniz: |
Bu sayfa sizin girdiğiniz partilerin Türkiye geneli oy oranı tahminlerine göre 1 Kasım erken seçimlerinde 85 seçim bölgesi bazında hangi partinin ne kadar oy alacağını ve kaç milletvekili çıkaracağını tahmin etmeye yarıyor. Bölgelerin sonucu tahmin edilince Türkiye geneli sonucu da otomatik olarak tahmin edilmiş oluyor.
Böylelikle girdiğiniz oy dağılımına göre erken seçimlerde hangi partinin kaç milletvekili çıkaracağını, bu sayının alt bölgeler bazında dağılımını ve bölgeler bazında kazanan milletvekillerinin adı soyadı, tahsili ve mesleği gibi bilgilerini görebiliyorsunuz.
Bu sayfa sitemizin simülasyon modeli algoritmasının ne denli başarılı olduğunun tescili niteliğinde olduğundan yayında tutmaya devam edeceğiz. Bu sayfada yayında olan erken seçim simülasyon modelimiz 1 Kasım 2015 erken genel seçimleri gerçekleşmeleri veri olarak girildiğinde meclisteki 534 sandalyeyi vekillerin bilgileri de dahil olmak üzere doğru olarak tahmin etme başarısını gösterdi. Sadece 16 milletvekilini doğru tahmin edemedik. Ayrıca, hiçbir seçim bölgesinde hatalı tahmin ettiğimiz vekil sayısı 1'i aşmadı.
Eğer bugün seçim olsaydı sonuç nasıl olurdu sorusunun cevabını merak ediyorsanız 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 genel seçim verilerini baz alan ve bugün seçim olsa sonucun nasıl olacağını tahmin eden Bugün Seçim Olsa Simülasyonu sayfamızı kullanabilirsiniz.
Bugün seçim olsa simülasyonu uygulamamız sitemizin seçimlerden sonra da kullanılabilecek genel güncel seçim simülasyonu sayfasıyken, bu sayfamız erken seçimlere özel olarak tasarlanmıştır. Bugün seçim olsa simülasyonu sayfamızda seçim tarihi hesapla tuşuna basıldığı andaki tarih olarak dikkate alınmaktayken, erken seçim simülasyonu sayfamızda seçim tarihi 1 Kasım 2015 olarak dikkate alınmakta ve hesaplamalar buna göre yapılmaktadır.
Bugün seçim olsa simülasyonu sayfamız genel kullanım amaçlı olduğundan bu sayfada kazanan vekiller sekmesinde vekillerin sadece partisi ve oy oranı gösterilmekteyken erken seçim simülasyonu sayfamızda kazanan vekiller sekmesinde YSK tarafından açıklanan kesin aday listeleri baz alınarak kazanan vekillerin adı soyadı, mesleği ve tahsili bilgilerine de yer verilmektedir.
Bugün seçim olsa simülasyonu sayfamızda, bu sayfa en detaylı genel kullanım amacına göre hazırlandığı için, seçim barajını değiştirebilme ve ittifak tanımlayarak listeye ekleme gibi özellikler bulunmaktayken, bu sayfamız erken seçime özel hazırlandığından ve seçimlere yüzde 10'luk barajla girileceği ve herhangi bir seçim ittifakı oluşmadığı artık kesinleştiğinden, barajı değiştirebilme veya ittifak tanımlama özelliklerine yer verilmemiştir. Ancak, mecliste sandalyesi olan dört parti dışında erken seçimlere katılacak olan diğer partileri de listeye ekleme imkanı bulunmaktadır.
Aynen bugün seçim olsa simulayonu uygulamamızda olduğu gibi bu uygulamamızda da çalıştığınız dört senaryoyu hafızada saklama ve bunları ayrı ayrı görüntüleyebilme özelliği bulunmaktadır.
1982 Anayasasına göre ülkemizde milletvekili seçim sistemi barajlı D'Hondt sistemi olarak belirlenmiştir. D'Hondt sistemi, Belçikalı hukukçu ve matematikçi Victor D'Hondt tarafından 1878'de tasarlanmış, nisbi temsil sistemidir. Barajlı D'Hondt sistemindeyse milletvekili sayıları hesaplanırken ülke genelinde baraj altında kalan partilerin bölge bazlı oy oranı 0 kabul edilerek D'Hondt sistemi uygulanmaktadır.
D'Hondt sistemi uygulanırken her bir partinin oy oranı o parti kaçıncı vekilini çıkaracaksa o sayıya bölünmektedir ve bu şekilde hesaplanan oy oranlarından en yüksek olanına sahip olan parti
milletvekili çıkarmaktadır. Bölgenin toplam vekil sayısı kadar bu işlem tekrar edilmektedir. Hemen bir örnek verelim. Diyelim ki X seçim bölgesinde seçime giren A, B, C, ve D partilerinin aldıkları
yüzde oy oranı sırasıyla 35; 32; 20 ve 13. Bu bölgenin çıkaracağı toplam vekil sayısı da 5. Önce dört partinin de ülke genelinde barajı aştıklarını varsayalım.
İlk adımda her parti ilk vekilini çıkarmakta olduğu için bütün oranları bire bölerek A, B, C ve D partilerinin hesaplamada dikkate alınacak oy oranlarını 35; 32; 20 ve 13 olarak hesaplarız.
Bu durumda ilk vekil A partisine gider.
İkinci adımda A partisi ikinci, diğer partiler ilk vekilini çıkaracaktır. Dolayısıyla A partisinin oy oranını 2'ye, diğer partilerin oy oranlarını 1'e bölerek A, B, C ve D partileri için
sırasıyla 17,5; 32, 20 ve 13 oranlarını buluruz. İkinci vekil B partisine gider.
Üçüncü adımda A ve B partisi ikinci, diğer partiler ilk vekilini çıkaracaktır. Dolayısıyla, A, B, C ve D partileri için sırasıyla 17,5; 16, 20 ve 13 oranlarını buluruz. Üçüncü vekil C partisine gider.
Dördüncü adımda A, B ve C partisi ikinci, D partisiyse ilk veklini çıkaracaktır. Dolayısıyla, A, B, C ve D partileri için sırasıyla 17,5; 16, 10 ve 13 oranlarını buluruz. Dördüncü vekil A partisine gider.
Beşinci ve son adımda A partisi üçüncü, B ve C partisi ikinci, D partisiyse ilk vekilini çıkaracaktır. Dolayısıyla, A, B, C ve D partileri için sırasıyla 11,67; 16, 10 ve 13 oranlarını buluruz.
Beşinci vekil B partisine gider.
Sonuç olarak, A ve B partileri 2'şer, C partisiyse 1 vekil çıkarmış olur.
Şimdi aynı örneği bölgede en çok oyu alan A partisinin Türkiye geneli oy oranı açısından baraj altında kaldığını varsayarak tekrarlayalım. Bu durumda bölgedeki oy oranını sıfır varsaydığımız için
A partisini hesaplamalara hiç dahil etmeyeceğiz.
İlk adımda B, C ve D partileri ilk vekilini çıkaracaktır. Dolayısıyla, B, C ve D partilerinin oy oranlarını sırasıyla 32; 20 ve 13 olarak hesaplarız. İlk vekil B partisine gider.
İkinci adımda B partisi ikinci, diğer partiler ilk vekilini çıkaracaktır. Dolayısıyla, B, C ve D partilerinin oy oranlarını sırasıyla 16; 20 ve 13 olarak hesaplarız. İkinci vekil C partisine gider.
Üçüncü adımda B ve C partisi ikinci, D partisi ilk vekilini çıkaracaktır. Dolayısıyla, B, C ve D partilerinin oy oranlarını sırasıyla 16; 10 ve 13 olarak hesaplarız. Üçüncü vekil B partisine gider.
Dördüncü adımda B partisi üçüncü, C partisi ikinci, D partisi ilk vekilini çıkaracaktır. Dolayısıyla, B, C ve D partilerinin oy oranlarını sırasıyla 10,67; 10 ve 13 olarak hesaplarız.
Dördüncü vekil D partisine gider.
Beşinci ve son adımda B partisi üçüncü, C ve D partisi ikinci vekilini çıkaracaktır. Dolayısıyla, B, C ve D partilerinin oy oranlarını sırasıyla 10,67; 10 ve 6,5 olarak hesaplarız.
Beşinci vekil B partisine gider.
Sonuç olarak, B partisi 3, C ve D partileriyse 1 vekil çıkarmış olur. Görüldüğü gibi bölgede en yüksek oyu alan A partisi baraja takıldığından daha önceki hesaba göre A partisinin çıkardığı
2 milletvekili B ve D partilerine kaymaktadır.
Yorum yapma bölümümüz sitemize disqus tarafından sağlanan bir hizmettir. Ancak disqus üyeliğiniz olmasa da yorum yazabilirsiniz. Bunun için yorum kutusuna tıklayın. Yorum kutusunun altında içerisinde isim yazan kutuya tıklayın. Bu kutuya tıkladığınızda en alt sırada yeni görüntülenen "Misafir olarak yorum yazmak istiyorum" kutusunu işaretleyin. Daha sonra İsim yazan kutuya dilerseniz kendi isminizi, dilerseniz herhangi bir başka rumuz girin. E-posta yazan kutuyaysa gerçek bir e-posta adresi girmeniz gerekmiyor. Ancak girdiğiniz adres gerçek olmasa da e-posta formatına uygun olmalı. Örneğin abcd@abcd.com gibi. Daha sonra tekrar yorum kutusuna tıklayarak yorumunuzu yazın. Dilerseniz yorum kutusunun altında yer alan resim işaretini tıklayarak yorumunuza resim de ekleyebilirsiniz. Yorum yazmayı bitirdiğinizde sağ alt tarafta yer alan ok işaretli tuşa bastığınızda yorumunuz gönderilmiş olacaktır. Simülasyon uygulamamızla ve erken seçimlerle ilgili yorumlarınızı bekliyoruz.
Tahminlerimizde bu sayfa yayınlandığı tarihte son yapılan genel seçim olan 7 Haziran 2015 seçimlerini baz alıyoruz. 1 Kasım seçimlerinde toplam seçmen sayısının 55.218.706 kişi olacağını tahmin ediyoruz. Bu sayıda yurtiçi seçmenlerin tamamı, yurtdışı seçmenlerinse sadece oy kullanmaya gelenleri var. Bölgeler bazlı katılım oranları ve geçerli oy oranları 7 Haziran genel seçimleriyle aynı olursa, bu durumda kullanılan oy sayısının 47.843.069, geçerli oy sayısınınsa 46.503.629 olacağını tahmin ettik. Bu tahmini yaparken 85 seçim bölgesinin her birisi için 2011 yılı genel seçimlerinden 7 Haziran 2015 seçimlerine kadar geçen süre içerisinde seçmen sayısındaki aylık ortalama artış oranını ileriye doğru yürüttük.
Evet bu uygulamada da aynen güncel seçim simülasyonu uygulmasında olduğu gibi Turkiye geneli ekranı dışındaki bölge ekranlarından herhangi birini görüntülediğinizde yeni dağılım hesaplama bloğu sonuç tablosunun en altında görüntülenecektir. Bu bloğu kullanarak görüntülemekte olduğunuz seçim bölgesi için yeni vekil veya oy dağılımı girerek sonucun nasıl değişeceğini hesaplatabilirsiniz. Ayrıca, bu uygulamada kazanan vekiller sekmesini tıkladığınızda hem ilk hesaba göre hem de yeni girdiğiniz değerlerle yapılan hesaplamaya göre kazanan vekillerin ve kazanmaya en yakın olup kaybden vekilin isim, meslek ve tahsil bilgilerini görebilirsiniz.