Eski Seçim Sistemi Simülasyonu (Eski Sistemle Bugün Seçim Olsa Ne Olur)

Bu sayfada seçim simülasyonu hesaplama modeliyle girdiğiniz veya seçim anketleri üzerinden yüklediğiniz Türkiye geneli oy oranlarına göre, Türkiye genelinde ve 85 seçim bölgesinde eski seçim sistemine göre seçim sonuçlarının nasıl gerçekleşebileceğini görüntüleme, eski seçim sistemi simülasyonü hesaplama modelimizin kullanımı ve işleyişi hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarını öğrenme ve seçim simülasyonü hesaplama modelimiz ve genel olarak seçimler hakkında yorum yapma hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Seçim simülasyonu hesaplama modelimiz 7 Haziran seçim sonuçları ve 1 Kasım seçim sonuçlarının her ikisini birden kullanarak sizin girdiğiniz veya seçim anketleri üzerinden yüklediğiniz oranlara göre il il seçim sonuçlarını tahmin etmektedir. 16 Nisan 2017 referandumuyla yürürlüğe giren yeni seçim sistemine göre hesaplama yapmak isterseniz Yeni Seçim Sistemi Simülasyonu uygulamamızı kullanabilirsiniz. Şayet seçim simülasyonu uygulamamızı beğendiyseniz sayfanın en altında yer alan sosyal medya paylaşım tuşlarıyla sayfayı sosyal medyada paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

Diğer Seçim Simülasyonlarımız:

Seçim Simülasyonu Hesaplama Bloğu

Partilerin Almasını Beklediğiniz Oy Oranlarını Giriniz

Anket Sonucu Yükle:
Seçim Barajını Değiştir (%):
PARTİ ADI KASIM 2015 OY % OY TAHMİNİ % FARK %

Gelişmiş seçenekleri görmek için tıklayınız

Seçim Simülasyonu Hesaplama Modelimiz Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu sayfa ne işe yarıyor?

Bu sayfa sizin girdiğiniz veya seçim anketleri arasından tercih yaparak yüklediğiniz partilerin Türkiye geneli oy oranı tahminleri ve 7 Haziran, 1 Kasım seçim sonuçlarına göre bugün seçim olsa 85 seçim bölgesi bazında hangi partinin ne kadar oy alacağını ve kaç milletvekili çıkaracağını tahmin etmeye yarıyor. Bölgelerin sonucu tahmin edilince Türkiye geneli sonucu ve meclisin sandalye dağılımı da otomatik olarak tahmin edilmiş oluyor.

Böylelikle girdiğiniz oy dağılımına göre bugün seçim olsa hangi partinin kaç milletvekili çıkaracağını ve bu sayının alt bölgeler bazında dağılımını 1 Kasım seçim sonuçlarıyla karşılaştırmalı olarak görebiliyorsunuz.


Bu uygulamanın özellikleri nelerdir?

Bu uygulamamızda daha önceki seçim simülasyonü uygulamamıza kıyasla daha gelişmiş özellikler mevcuttur. Bu uygulamamızda da temel adım olarak partiler için oy oranı tahminlerini girmeniz veya seçim anketleri üzerinden yüklemeniz gerekmektedir. Ancak, bunun yanı sıra sizlere gelişmiş seçenekler sunarak çok daha detaylı seçim analizleri yapmanıza imkan vermektedir. Ek özellikler aşağıda açıklanmıştır.

Bu seçim simülasyonu hesaplama uygulamamızda bir oturumda 4 farklı seçim senaryosu çalışabilirsiniz. Her birinin sonucu ayrı sekmelerde gösterilecektir. Senaryo sekmeleri en az iki senaryo hesaplattıktan sonra görünecektir. Dördüncü senaryodan sonra tekrar bir senaryo hesaplatmak istediğinizde ilk hesaplattığınız senaryo silinerek yeni hesaplattığınız senaryo son sıraya eklenecektir. Hesaplattığınız senaryolara veri tablosundaki senaryo adı satırını kullanarak 20 karaktere kadar isim verebilirsiniz. İsim vermemeniz durumunda senaryolar Senaryo 1, Senaryo 2 şeklinde otomatik isimlendirilecektir. Ancak, çalıştığınız senaryoların sonuçlarını daha rahat değerlendirebilmek için senaryolara açıklayıcı isimler vermenizi öneririz. Ayrıca, görüntülemekte olduğunuz aktif seçim senaryosunun detaylı seçim sonucu tahminini sonuç tablosunun hemen alt kısmında bulunan excel simgesine tıklayarak excel dosyası olarak da indirebilirsiniz.

Seçim barajı satırını kullanarak hesaplattığınız her bir seçim senaryosu için farklı seçim barajı varsayımları kullanabilirsiniz. Böylelikle örneğin seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesinin etkisini farklı oy dağılım senaryoları kullanarak analiz edebilirsiniz.

Bunlara ek olarak gelişmiş seçenekler bölümünden 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinden en az birine katılmış olan partilerden başlangıç listesinde görüntülenmeyen herhangi birini listeye ekleyebilirsiniz. Ayrıca mecliste sandalyesi olan 4 parti dışında kalan partiler arasında seçim ittifakı tanımlayabilirsiniz.



Başlangıç listesinde neden sadece Ak Parti, CHP, MHP ve HDP var? Eski uygulamada SP-BBP ve BĞMSZ vardı. Bu uygulamada neden onlar yok?

Çünkü bu uygulamada sizin tercihinize göre parti listesini gelişmiş seçenekler bölümünü kullanarak belirleyebilirsiniz.

Bu bölümün parti ekleme özelliğini kullanarak BĞMSZ'yi veya 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinden en az birine katılmış herhangi bir partiyi listeye ekleyebilirsiniz.

Ayrıca yine gelişmiş seçenekler bölümünden seçim ittifakı tanımlayarak tanımladığınız seçim ittifakını da listeye ekleyebilirsiniz. Bugün seçim olsa SP ile BBP'nin seçim ittifakı kurup kurmayacağı kesin olmadığından SP-BBP'yi listeden çıkardık. 2015 seçimlerinde bu ittifakın (milli ittifak) aldığı oyları da bölge bazında 2011 seçim sonuçlarının ağırlıklarını kullanarak SP ve BBP arasında ayrıştırdık. Ancak siz gelişmiş seçenekler bölümünden SP ile BBP arasında bir seçim ittifakı tanımlayıp adını da SP-BBP olarak belirleyerek SP-BBP'yi yeniden listeye ekleyebilirsiniz. Benzer şekilde 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinden en az birine katılmış mecliste sandalyesi bulunan partiler dışındaki partiler arasında da en fazla dört parti arasında olacak şekilde seçim ittifakı tanımlayarak listeye ekleyebilirsiniz.


Listeye nasıl parti ekleyeceğimi açıklarmısınız?

Listeye parti eklemek için listenin hemen altında bulunan gelişmiş seçenekleri göster başlığını tıklayarak gelişmiş seçenekler sekmesini açınız. Burada 2015 seçimlerine katılmış diğer partilerden birini ekleyin başlığının hemen altında yer alan açılır kutuyu tıklayarak eklemek istediğiniz partinin adını seçiniz. Açılır kutunun sağ tarafında yer alan yeşil artı işareti simgesine tıkladığınızda parti veri listesine eklenecektir.


Nasıl seçim ittifakı tanımlayacağımı ve listeye ekleyeceğimi açıklarmısınız?

Aynen parti ekleme işleminde olduğu gibi gelişmiş seçenekler sekmesini açın. 2015 seçimlerine katılmış diğer partilerden ittifak tanımlayın başlığının hemen altında yer alan metin kutusuna ittifak adını girin (Tabloların düzgün görüntülenebilmesi için ittifak adının sadece ilk 10 karakteri dikkate alınacaktır ve türkçe karakterler dönüştürülecektir). Metin kutusunun altında yer alan dört adet açılır kutuyu kullanarak seçim ittifakına dahil etmek istediğiniz partileri seçin. Bu seçim ittifakına katılan partilerin tabanından ne derece destek göreceğini partilerin yanında bulunan metin kutularını kullanarak ayarlayın. Şayet bu kutulara dokunmazsanız seçim ittifakına katılan her bir partinin tam taban desteğine sahip olduğu varsayılacaktır. İtiifak adını yazdığınız metin kutusunun sağında bulunan artı işareti simgesine tıkladığınızda tanımladığınız seçim ittifakı listeye eklenecektir.


Liste çok uzadı yav. Peki şimdi nasıl parti çıkarıcaz bu listeden?

Mecliste sandalyesi bulunan dört parti dışında listeye eklemiş olduğunuz parti veya seçim ittifaklarını dilediğiniz zaman bu partilerin oy giriş kutularının sağında yer alan kırmızı çarpı işareti simgesini tıklayarak listeden çıkarabilirsiniz.


Senaryo falan eklemişsiniz. İyi olmuş da eski modülde yeni vekil ve oy oranı dağılımı hesaplatma özellikleri vardı. Acaba bu modülde de var mı? Varsa nasıl çalışıyor?

Evet bu seçim simülasyonu uygulamamızda da aynen eski uygulamamızda olduğu gibi Turkiye geneli ekranı dışındaki bölge ekranlarından herhangi birini görüntülediğinizde yeni dağılım hesaplama bloğu sonuç tablosunun en altında görüntülenecektir. Bu bloğu kullanarak aynen eski seçim simülasyonu uygulamasında olduğu gibi görüntülemekte olduğunuz seçim bölgesi için yeni vekil veya oy dağılımı girerek seçim sonucunun nasıl değişeceğini hesaplatabilirsiniz. Ancak, bu şekilde yaptığınız yeni dağılım hesapları sadece görüntülemekte olduğunuz seçim senaryosu üzerine kaydedilecektir ve şayet hesaplattığınız başka seçim senaryolaru da varsa onlara etki etmeyecektir.




Seçim Simülasyonu Hesaplama Modelimiz ve Seçimler Hakkında Yorum Yapın!

Seçim Simülasyonu ile İlgili Aramalar

  • seçim simülasyonu
  • secim simulasyonu
  • seçim simülatörü
  • seçim sonuçları
  • seçim simülasyonu tahminettik
  • seçim simülasyonu tahminhesap
  • seçim simülasyonu çilek
  • seçim haritası
  • seçim anketleri
  • seçim simülasyonu demokrasi denetçileri
  • seçim simülasyonu hesaplama
  • seçim simülasyonu haberler
  • seçim sonuçları
  • seçim 2015
  • seçim ne zaman
  • google seçim
  • seçim trt
  • yerel seçimler
  • 7 haziran seçim sonuçları
  • 1 kasım seçim sonuçları
  • seçim simülatörü 2015
  • seçim simülatörü sözcü
  • seçim barajı
  • seçim istatistikleri
  • seçim tahminleri
  • seçim vaatleri