Üniversite Tercih Sihirbazı

Bu sayfada 2020 YKS sıralamalarıyla uyumlu olacak şekilde gelişmiş filtreleme seçeneklerinden yararlanarak üniversite tercih listenizi oluşturma, oluşturduğunuz tercih listesini excel dosyası olarak indirme, YKS yerleştirme tercihleri ve üniversite tercih sihirbazımız hakkında sıkça sorulan soruların cevaplarını öğrenme ve tercih sistemi ve tercih sihirbazımız hakkında yorum yapma hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Şayet bu uygulamamızı beğendiyseniz sayfanın en altında yer alan sosyal medya paylaşım tuşlarıyla sayfayı sosyal medyada paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

Benzer Hesaplamalar:

Tercih Seçme Bloğu

Filtreleme Seçenekleri
Sıralama Fitresi:
2019 YKS 2017 ÖSYS
Esneklik Payı (%):
Taban Puan Fitresi:
2019 YKS 2017 ÖSYS
Esneklik Payı (Puan):
Sıralama Ölçütü:

ŞehirÜniversite Program AdıSürePuan Türü Gen. Kon.Sıralama Taban Puan
EskiYeni2018201920202017 201820192017 20182019

YKS Tercihleri ve Üniversite Tercih Sihirbazı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tercih sistemini kısaca açıklarmısınız?

2020 YKS kontenjan kılavuzunda tercih sisteminin detaylarına değinilmiştir. Kısaca özetlemek gerekirse TYT puan türünden en az 150 ve üzeri puan alan adaylar önlisans bölümleri için AYT puan türlerinin en az birinden 170 ve üzeri puan alan adaylar ise ilgili puan türüyle alım yapan lisans bölümleri için tercih yapmaya hak kazanmıştır. Her adayın 24 adet tercih yapma hakkı bulunmaktadır.

Adaylar bölümlere ilk tercihlerinden itibaren henüz yerleştirilmeyip aynı bölümü tercih eden diğer adayların punları dikkate alınarak yerleştirilmektedir. Bu işlem okullarda boş kontenjan bulunduğu sürece tekrar edilmektedir.


Tercihlerimizi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Tercihlerde iki temel unsura mutlaka çok dikkat edilmelidir. Bunlardan ilki tercih listenizde mevcut puan türü sıralamalarınıza göre rahatlıkla kazanabileceğiniz bölümlere de yer vermiş olmanızdır. Böylelikle bölüm sırlamalarının çok değişmesi riskine karşı kendinizi korumuş ve açıkta kalma durumuyla karşılaşmamış olursunuz.

İkinci unsur ise tercih sıralamanızın kazanmayı en çok istediğiniz bölümlerden kazanmayı görece daha az istediğiniz bölümlere doğru yapılmış olmasıdır. Böylelikle aslında daha çok istediğiniz ve kazanabileceğiniz bir bölümü yanlış tercih sıralaması nedeniyle kazanamama riskine karşı kendinizi korumuş olursunuz.

Ayrıca tercih sürecinde mutlaka bu konuda uzmanlığı bulunan öğretmenlerinizden destek almanız lehinize olacaktır. Ancak bu desteği sadece nihai kararınızı doğru vermek adına daha fazla bilgi sahibi olmak için kullanmalısınız. Bölümler hakkında ne kadar çok bilgiye sahip olursanız size en uygun bölümü tespit etmede o denli başarılı olursunuz. Sizin adınıza başka birinin karar vermesine kesinlikle müsaade etmeyiniz. Maalesef arkadaş veya aile baskısıyla aslında kendilerine uygun olmayan sevmedikleri alanları tercih edip kazanan ve okul hayatı boyunca mutsuz olan birçok öğrenci bulunmaktadır.

Bunlara ek olarak, tercihlerinizi yaparken kendi ilgi alanlarınıza göre hangi alanın sizin için daha uygun olduğuna karar vermeli, tercih ettiğiniz programları mevcut başarı sıralamanızdan bağımsız olarak ilgi duyduğunuz bölümlere göre belirlemelisiniz.

Son olarak tercilerinizde hem istediğiniz ama mevcut sıralamanızdan daha yüksek sıralamaya sahip bölümlere, hem sıralamanızın civarındaki bölümlere, hem de sıralamanızın altında bölümlere yer vermeli, ancak bunların tercih sıralamasını bölümlerin sıralamasından ziyade sizin hangi bölümü daha çok istediğinize göre belirlemelisiniz. Sıralamalar yıldan yıla değişkenlik arzedebildiğinden böyle yapmanız en çok istediğiniz bölüme yerleştirilme olasılığınızı artıracağı gibi yerleştirilememe riskinizi de en aza indirecektir.



Bazı programların başarı sıralaması ve taban puanı neden yok? Bu programları kazanma ihtimalimi nasıl değerlendirebilirim?

2019 yerleştirme sonuçlarına göre kontenjanı dolmayan bölümlerin taban puanı ve başarı sıralaması bulunmamakatadır. Bununla birlikte, şayet ilgili bölüme en az 1 öğrenci yerleşmişse detay metnine tıklayarak bölüm hakkında detaylı bilgileri gösteren açılır tablodan bölüme 2019 yılında son yerleşen öğrencinin puanını ve başarı sıralamasını görebilirsiniz. Kullanım kolaylığı sağlamak açısından uygulamamızdaki tablolarda yeni bölümler yeşil, puan türü değişen bölümler kırmızı, kontenjanı dolmayan bölümler ise mor renkte gösterilmiştir.


Tercih sihirbazını nasıl kullanacağım?

Tercih sihirbazımız gelişmiş filtreleme ve filtrelenen bölümleri farklı kriterlere göre sıralama özelliklerine sahiptir. Sizin için en uygun bölümleri en kısa sürede bulabilmeniz için tasarlanmıştır. Filtreleme bölümünde yer alan şehir, üniversite türü, üniversite adı, anadal ve puan türü bölümlerine herhangi bir metin yazmaya başladığınızda otomatik olarak sadece bu metni içeren seçenekler gösterilmektedir. Bu seçeneklerden herhangi birini seçtiğinizde sonuçlar seçiminize göre otomatik olarak filtrelenmekte ve seçtiğiniz filtre metin kutularının altında otomatik gösterilmektedir. Şayet herhangi bir kutudan ikinci bir seçenek seçerseniz bu seçenek de filtreye eklenmekte ve bu seçenekle uyan sonuçlar da listeye dahil edilmektedir. Örneğin şehir olarak Ankara'yı seçtikten sonra bir de İstanbul'u seçerseniz hem Ankara hem de İstanbul'daki seçtiğiniz diğer kriterlere de uyan bölümler gösterilecektir. Bu 5 filtreden herhangi birinde "Tümünü Seç" seçeneğini seçerseniz ilgili filtre temizlenmekte, bu filtreye göre filtreleme yapılmamakatadır. Örneğin şehir kutusundan Ankara ve İstanbul'dan sonra "Tümünü Seç" seçeneğini seçerseniz Ankara ve İstanbul filtreleri temizlenir ve sonuçlarda diğer kriterlere uyan tüm şehirlerdeki programlara yer verilir.

Bunlara ek olarak başarı sıralamanız ve puanıza göre de filtreleme yapabilirsiniz. Hem 2020 YKS sıralamaları ve taban punalarına, hem de 2017 ÖSYS sıralamaları ve taban puanlarına göre filtreleme yapma imkanı bulunmaktadır. Bunun için hangi sisteme göre filtreleme yapmak istediğnizi seçip, sıralama ve / veya puan kutusuna sıralamanızı ve / veya puanınızı yazdıktan sonra esneklik payını (sıralamanızdan ne oranda daha iyi sıralamaya sahip veya puanınızdan kaç puan yüksek puana sahip bölümlerin de listeleneceği seçeneğini) seçerek ilgili kutunun altındaki filtrele tuşuna bastığınızda sonuçlar otomatik olarak sıralama ve / veya puana göre filtrelenecektir. Bu filtrelerin yanı sıra aradığınız bölümü daha kolay bulmak için sıralama ölçütünü de değiştirebilirsiniz. Yeni bir sıralama ölçütü seçtiğinizde program tablosu otomatik olarak yeni sıralamaya göre görünütülenecektir.

Aradığınız bölümü bulduğunuzda bu bölümü tablonun en sağ sutununda bulunan yeşil artı sembolüne tıklayarak tercih listenize ekleyebilirisiniz. Listeye eklediğiniz tercihlerin sıralamalarını tercih tablosunda en sağ sütünlarda yer alan aşağı ve yukarı yönlü ok sembollerine tıklayarak değiştirebilirsiniz. Listeden bir bölüm çıkarmak istediğinizde en sağ sütünda yer alan çarpı sembolüne tıklamanız yeterlidir. Tercih listenizi nihai hale getirdikten sonra tercih tablosunun hemen altında yer alan excel simgesine tıklayarak excel dosyası formatında indirebilir ve bilgisyaraınıza kaydedebilirsiniz.


Neden lisans programlarıyla ön lisans programları birarada gösterilemiyor?

Uygulamanın hızlı çalışmasını sağlamak adına lisans ve önlisans programlarında aramanın ayrı yapılmasının daha verimli olacağını düşündük. Önlisans programlarında arama yapmak istediğinizde önlisans programlarında ara tuşunu tıklamanız yeterlidir. Bu tuş tıklandığında filtreler temizlenir ve tüm önlisans programları gösterilir. Benzer şekilde lisans programlarında ara tuşuna tıkladığınızda filtreler temizlenir ve tüm lisans programları gösterilir. Sayfa ilk yüklendiğinde lisans programları gösterilmektedir.




Üniversite Tercih Sihirbazı Hakkında Yorum Yapın!

Tercih Sihirbazı ile İlgili Aramalar

  • YKS tercih sihirbazı
  • 2020 tercih sihirbazı
  • 2019 tercih sihirbazı
  • 2018 tercih sihirbazı
  • YKS kontenjan kılavuzu
  • yks puan hesaplama
  • yks sıralama hesaplama
  • ösym tercih sihirbazı
  • tercih sihirbazı 2015
  • tercih sihirbazı lys
  • tercih sihirbazı teog
  • tercih asistanı
  • tercih yardımcısı
  • tercih kılavuzu
  • öss tercih sihirbazı
  • üniversite tercih sihirbazı 2015
  • ygs tercih kılavuzu
  • ösym
  • üniversite tercih merkezi
  • üniversite taban puanları
  • üniversite tercih rehberi
  • üniversite tercihleri
  • ygs lys puan hesaplama
  • üniversite sıralamaları
  • özel eğitim öğretmenliği
  • ygs lys tercih kılavuzu 2015
  • ygs lys konuları
  • ygs lys tercih sihirbazı
  • ösys tercih sihirbazı
  • en iyi tercih programı
  • üniversite tercih sihirbazı puana göre
  • ygs lys puan hesaplama ve tercih sihirbazı